Leather Repair NLD

"Conserveren is beter dan repareren; repareren is beter dan restaureren en restaureren is beter dan vervangen. Bij ons stopt het bij vervangen want wij houden van origineel!"

Fineer-restauratie & Politoeren

Een oud uitstervend ambacht

Fineer-restauratie

De eerste stappen zijn de losse delen fineer herstellen en opnieuw verlijmen. Ontbreken er stukken? Dan gaan wij op zoek naar hetzelfde patroon, of iets wat het meest er op lijkt. Als het maar niet op valt! Hebben we het dashboard weer tot één geheel gekregen? Dan gaan we over naar de afwerking. Dat kan middels het spuiten van ongeveer 12 lagen blanke lak en deze te polijsten of vaak bij massief hout, het ambachtelijk politoeren zoals men dit vroeger deed.

Wat is politoeren?

Het opvullen van de houtnerf met puimsteen en schellak wordt politoeren genoemd. Het is een ambacht dat weinig meer wordt uitgevoerd. Politoeren vergt heel veel tijd en geduld maar het effect is ongelofelijk fraai te noemen, vooral wanneer je van hoogglansmaterialen houdt.

Bij het politoeren wordt gebruik gemaakt van schellak. Schellak wordt gemaakt van de lakschildluis. De schildjes van de lakschildluis worden opgelost in alcohol om te kunnen worden aangebracht op bijvoorbeeld uw dashboard.
Het schellak wordt met verschillende laagjes opgebracht tot een harde, diepe en volle glanzende afwerklaag. Deze afwerklaag wordt met de jaren alleen maar mooier. Door het te onderhouden met was krijgt het een warme uitstraling. Politoeren wordt veelal toegepast op mahonie - walnoot - essen of kersenhout.

E-mailen
Bellen
Info