Leather Repair NLD

REINIGEN, HERSTELLEN & BEHANDELEN

Autoleer

Leer wordt al in auto's verwerkt zolang als voertuigen met motoren bestaan. Vroeger werden koetsen met leer bekleed en dat is naadloos over gegaan naar met leer beklede gemotoriseerde voertuigen. In het begin werden de stoelbekledingen van plantaardig gelooid rundleer gemaakt, zonder verf. Precies zo als een (paarden)zadel werden die dan door middel van oliën en vetten geïmpregneerd.


Maar het eerste kop- of oppervlakte geverfde glad leer werd al heel vroeg gebruikt. Het geverfde oppervlak maakt het leer beter bestand tegen het weer en vuil. In de jaren '70 tot '80 was dit soort leer de standaard. Men herkend het geverfde plantaardig gelooide leer aan een bruine onderkant. In die tijd ontstond ook het enige, algemeen bekende, autoleer merk: Connolly. Dit bedrijf had als handelsmerk hoogwaardige plantaardig gelooide leren auto interieurs.

Na deze periode werd plantaardig gelooid leer in korte tijd verdrongen door met chroom gelooid leer. Tegenwoordig vind je eigenlijk geen plantaardig gelooid leer meer in het auto interieur terug. Er zijn echter merken, zoals Audi, die synthetisch looien verkiezen boven chroom gelooid leer. Dit verschil is niet te herkennen.

De auto industrie toetst haar leer erg nauwkeurig. Er zijn oneindige aantallen parameters waar modern autoleer aan moet voldoen. Elke fabrikant heeft daarnaast weer zijn eigen testnormen. Onder andere de volgende parameter worden getoetst: lichtechtheid, kleurvastheid bij wrijving, gedrag bij permanente vouwen, afwerking van de hechtingen, treksterkte, waterdoorlaatbaarheid, ontvlambaarheid, hoe het voelt, hoe het reageert op weersverandering, glansgraad, geur, enzovoorts. Als gevolg van deze strenge testen is de kwaliteit van autoleer erg uniform. Autoleer is vrijwel altijd eenkleurig, oppervlakte geverfd, leer.
Hoewel het meeste autoleer erg uniform is, zijn er toch een aantal uitzonderingen en bijzonderheden tussen de afzonderlijke fabrikanten. Hieronder zal op enkele bijzonderheden (de informatie is niet compleet) verder ingegaan worden.

Een greep uit de merken en leersoorten

Audi

Het leer in auto's van Audi is chroomvrij gelooid en zonder oplossingsmiddel samengesteld. Hetzelfde geldt voor het huidige leer van Volkswagen en Porsche. Het anilineleer met open poriën van de Audi RS6 is een uitzondering. Leer met open poriën is zeer kwetsbaar en vind je daarom zelden terug in het auto interieur.

In een Audi kunt u onder andere de volgende leersoorten aantreffen:
Kodiak
- Valcona
Een fijn Nappaleer die slechts een zeer lichte minimale finish behandeling ondergaan heeft. Het voelt heel zacht en natuurlijk, maar is ook zeer gevoelig voor omgevingsinvloeden en daarom niet geschikt voor in cabrio's.
- Vienna
Een chroomvrij gelooid gedekt leer (licht gepigmenteerd en afgedekt met finish) dat volledig is geverfd en niet zal verbleken (bijvoorbeeld toegepast in de A3).
- Volterra
Een chroomvrij gelooid gedekt leer (licht gepigmenteerd en afgedekt met finish) dat volledig is geverfd en niet zal verbleken (bijvoorbeeld toegepast in de A4).
- Nappaleer

BMW

In auto's van BMW kunt u onder andere de volgende leersoorten aantreffen:
Montana
Het Montanaleer van BMW is een gepigmenteerd glad leer met een sterk reliëf. Dit reliëf is kunstmatig aangebracht.
Nasca
Het Nascaleer van BMW is een gepigmenteerd glad leer met een sterk reliëf. Dit reliëf is kunstmatig aangebracht.
Dakota
Het Dakotaleer van BMW is een gepigmenteerd glad leer met een sterk reliëf. Dit reliëf is kunstmatig aangebracht.
Bison
Het Bisonleer van BMW is een gepigmenteerd glad leer met een sterk reliëf. Dit reliëf is kunstmatig aangebracht. Het BMW Bisonleer is niet te verwarren met BMW Buffelleer.
BMW-Buffelleer
Het BMW-Buffelleer is leer van de waterbuffel en was oorspronkelijk leer met open poriën. De nieuwste generatie BMW buffelleer wordt vanwege de sensitiviteit ook gepigmenteerd.
Monza
Het Monzaleer van BMW is een gepigmenteerd glad leer.
BMW-Nappa
Het BMW-Nappaleer is een gepigmenteerd leer met een natuurlijk reliëf. In tegenstelling tot bij alle andere BMW leer is het reliëf niet gestempeld. Daarom is ook de pigmentlaag op het leer kleiner dan de leersoorten die gestempeld zijn.
Lavalina (Alpina)
Het Lavalinaleer van BMW is ook een Nappaleer.
Cinghalino
Cinghalino (Italiaans voor: "biggetje") is een leersoort in BMW's waarin de poriën van wild zwijnenleer nagemaakt is.
BMW is een merk waarvan het leer verschillende soorten reliëf heeft.


Leer met runderstructuur met de namen "Bison", "Dakota", "Kansas", "Klassik", "Merino", "Montana", "Nappa", "Nasca", "Highleer"

Citroën

De Citroën DS hebben we al vaker gezien met tweekleurig bruin leer. Dit leer heeft veel weg van "Natur Antik" of "Cognac Zweiton" van Mercedes. De achtergrond van het leer heeft een heldere middelbruine kleur en op de voorgrond ziet u roodbruine "stippen". Vaak valt dit pas op als u nogmaals goed kijkt. Bij kleurcorrecties en reparaties van dit type leer moet hier rekening mee gehouden worden.

Mercedes

Mercedes heeft een bijzonder lange traditie met leren bekleding. Alle detail kunnen hier niet besproken worden, maar iedere oldtimer verzamelaar die het merk Mercedes op het oog heeft kent de gevlochten leer structuur of het tweetonige Cognac leer. Over het algemeen wordt het leer van Mercedes als hoogwaardig en duurzaam beschouwd. In auto´s van Mercedes kunt u onder andere de volgende leersoorten aantreffen: Classic, Catania, Designo, Lugano, Monza of Nappa.
Zo nu en dan zie je geperforeerd of gestempeld Mercedes leer.

Maybach van Mercedes heeft een bekledingsvariant waarbij het dashboard en de panelen bekleed zijn met Nubuck. Deze leersoort tref je bij auto's verder alleen aan in de BMW Z1. Het is een kwetsbaar leer en wordt daarom zelden in auto's toegepast.

Mercedes heeft ook een traditie met kunstleer. Het MB-Tex, inmiddels bekend onder de naam Artico, heeft een goede reputatie en heeft zich over verschillende generaties taxi's als zijnde robuust bewezen. De bekleding van de "Twin" van Mercedes gaat het om een combinatie van echt leer en kunstleer. Meestal is hier bij de voorstoel de zitting en de rugleuning bekleed met echt leer en de flanken van de voorstoel alsmede de achterstoelen van kunstleer. Deze bekledingsvariant is vanzelfsprekend goedkoper dan een interieur volledig bekleed met echt leer.
Een speciale serie van Mercedes heeft een heel bijzonder kleurpatroon. Deze variant is echter zeldzaam.

Alle onderstaande merken gebruiken leer of een namaak-variant hiervan 

Klik op de gewenste naam en leer wat over het merk en de geschiedenis

Abarth Aiways Alfa Romeo Alpine Aston Martin Audi
Bentley BMW Bugatti BYD
Cadillac Caterham Chevrolet Citroën Cupra
Dacia Donkervoort DS
Ferrari Fiat Ford
Honda Hyundai
Infiniti Isuzu Iveco
Jaguar Jeep
Kia
Lamborghini Lancia Land Rover Lexus Lightyear Lotus Lynk & Co
Maserati Mazda McLaren Mercedes-Benz MG MINI Mitsubishi Morgan
NIO Nissan
Opel
Peugeot Polestar Porsche
Renault Rolls-Royce
SEAT Skoda Smart SsangYong Subaru Suzuki
Tesla Toyota TVR
VinFast Volkswagen Volvo

Veel voorkomende auto-leersoorten

Afgedekt leer

Gedekverfd leder, ook wel gepigmenteerd leder genoemd is de minst kwetsbare soort uit de nerfleders. Huiden die niet voldoen aan aniline of semi aniline kwaliteit worden voorzien van een verfcoating waarin eventueel nog een nerfcorrectie plaatsvindt. Oneffenheden in de huid verdwijnen waardoor ook het grootste deel van de natuurlijke tekening verloren gaat. Het is uitstekend bestand tegen vlekken en vervuiling en eenvoudig in onderhoud.

Semi aniline leder

Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring. Het heeft nog steeds een groot deel van de natuurlijke tekening van de originele huid maar voelt iets steviger aan.

Vol aniline leder

Aniline leder ook wel vol aniline genoemd is de opperhuid in zijn meest zuivere vorm. Alle natuurlijke littekens zijn zichtbaar en de behandeling is minimaal, cosmetische correcties op dit type leer zijn niet altijd mogelijk. Voor dit type leder komen dan ook alleen de beste huiden in aanmerking. Het leder wordt gekleurd in een bad en er worden verder geen coatings aangebracht. Dit resulteert is een leersoort met een prachtige natuurlijke uitstraling waarvan geen twee huiden hetzelfde zijn. U koopt dan ook een exclusief item dat zijn eigen verhaal verteld.

Imitatieleer

Kunstleer, skai, imitatie of nepleer; het komt op hetzelfde neer. Het is geen echt leer, dus ook niet gemaakt van dieren. Daarmee is het ook vegan leer of op z'n Engels vegan leather. 

Wat is Kunstleer (en is er verschil met skai)?

Kunstleer wordt gemaakt van synthetisch materiaal, dat soms PU wordt genoemd. PU betekent polyurethaan en is het synthetische materiaal waar kunstleer of zogenaamd skaileer van gemaakt is. De kunstleren stoffen zijn over het algemeen gemaakt van PU of een combinatie van PU met polyester en pvc. Skai is een andere benaming voor kunstleer en hierin zit geen verschil. Wel zit er verschil in het soort kunstleer/skaileer; in samenstellingen van materiaal, dikte en kleur natuurlijk.

Eigenschappen

Kunstleer is namaakleer dat er wel uitziet als echt leer. Doordat imitatieleer niet van dierenhuid wordt gemaakt heet het tegenwoordig ook wel vegan leather.Bronnen: Leder-info, korverliving, budgetstoffen & AutoRAI

E-mailen
Bellen
Info